Τί είναι το Asatru;

Posted by Clopy Paste 3 Μαΐου 2024


Ο όρος Asatru, ο οποίος προέρχεται από την ισλανδική γλώσσα ως au-sa-tru, ιστορικά και σήμερα προσδιορίζει τους πιστούς στους θεούς, τις θεές και τις τελετουργίες της προχριστιανικής βόρειας Ευρώπης, ιδιαίτερα μεταξύ των Σκανδιναβών οπαδών.

Ετυμολογικά, το Asatru σημαίνει πίστη ή θρησκεία (tru) στους Aesir, την κύρια ομάδα θεοτήτων στην αρχαία σκανδιναβική μυθολογία. Ο όρος προήλθε ως μετάφραση του νεολογισμού Asetro, που εισήγαγε ο Νορβηγός συνθέτης Envard Grigg το 1870 στο πλαίσιο του ρομαντικού εθνικισμού του 19ου αιώνα. Ενώ χρησιμοποιείται περιστασιακά στα αγγλικά ως Ásatrúar στον πληθυντικό αριθμό, στα ισλανδικά, χρησιμεύει ως γενική περίπτωση του Asatrúar.

Το Asatru αποτελεί συστατικό στοιχείο του νεοπαγανιστικού κινήματος που εμφανίστηκε στη Σκανδιναβία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Στις σύγχρονες σκανδιναβικές γλώσσες, η πίστη στους Aesir ονομάζεται Åsatru στα νορβηγικά, Asatro στα σουηδικά και τα δανικά, και στα παλαιά αγγλικά, είναι γνωστή ως Ēsatrēowð.

Επί του παρόντος, οι οπαδοί του Asatru είναι διασκορπισμένοι παγκοσμίως, με την Ισλανδία να αναγνωρίζει το Asatru, μαζί με τον Λουθηρανισμό, ως τις δύο επίσημες κρατικές θρησκείες της. Το φιλοσοφικό θεμέλιο του Asatru δίνει έμφαση σε αρετές όπως το θάρρος, η τιμή, η ειλικρίνεια, η φιλοξενία, η αυτάρκεια, η υπευθυνότητα, η επιμέλεια, η επιμονή, η δικαιοσύνη, η πίστη και η δικαιοσύνη.

Οι θεοί και οι θεές της Σκανδιναβίας, που αναφέρονται συλλογικά ως Aesiris, συμβόλιζαν «πυλώνες» που στήριζαν τον κόσμο και χρησίμευαν ως κεντρικά σημεία στις οικογενειακές και φυλετικές δομές των βόρειων κοινωνιών. Οι μύθοι και οι θρύλοι τους τεκμηριώνονται στη σκανδιναβική, γερμανική και αγγλοσαξονική λογοτεχνία, καθώς και στα ισλανδικά έπη και τη λαογραφία.

Η Asatru θεωρείται συχνά ως μια βαθιά σαμανιστική και εθνική παράδοση, με τους ασκούμενους να τιμούν επίσης τα πνεύματα των προγόνων και τα πνεύματα της φύσης που κατοικούν στη γη, το νερό, τον αέρα και τα δάση. Η κοινότητα Asatru δίνει σημαντική έμφαση στην ατομική πνευματικότητα, με τους πιστούς να σχηματίζουν μικρές ομάδες γνωστές με διάφορα ονόματα, συνήθως «σπίτι» και «εστία».

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια